KOŘENOVÁ ZELENINA
KOŘENOVÁ ZELENINA
Mrkev nepraná
Mrkev obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a
Vlákniny. Pro úhradu vitaminu A je třeba sníst asi 50 g syrové denně, především v zimním a předjarním období.
Celer
Celer je zdravá a často využívaná zelenina s mnoha léčivými účinky. A v české kuchyni se bez něj jen tak neobejdete.
Červená řepa
Červená řepa bývá někdy řazena k tzv. superpotravinám. Obsahuje mnoho vitamínů a má léčivé účinky. Syrová řepa se dobře uplatní v salátech.
Petržel nepraná
Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.
Kromě potravinářství nachází petržel odpradávna uplatnění i v lékařství.